erken yaşlanma, progerî olarak da bilinir, saçların dökülmesi ya da ağarması, derinin buruşması gibi yaşlılık belirtilerinin ve yaşlılık dönemine özgü bazı hastalıkların erken yaşta görülmesi. Erken yaşlanma bir zamanlar normal yaşlanma sürecinin tipik bir örneği olarak görülüyordu; ama bazı organların bu durumdan etkilenmemesi, örneğin kişide bunama ya da merkez sinir sistemine ilişkin yaşlılık belirtilerinin görülmemesi bu yaklaşımı çürütmüştür. Erken yaşlanmanın en sık rastlanan iki tipi, çok küçük yaşlarda başlayan Hutchinson-Gil- ford sendromu ile daha ileri yaşlarda ortaya çıkan Werner sendromudur. Erken yaşlanma belirtilerinin yanı sıra cücelik ve gözlerin normalden küçük oluşuyla tanımlanan Hallerman-Streiff-François sendromu da bazen üçüncü bir tip olarak kabul edilir.
Çok ender ve nedeni anlaşılamamış bir hastalık olan Hutchinson-Gilford sendromu normal bir bebekliğin ardından, bir yaşma doğru belirti vermeye başlar. Çocuk 10 yaşma geldiğinde 60 yaşında gibi görünürse de, boyu ve ağırlığı genellikle 5 yaş ölçülerini aşmaz. Saçların dökülmesi, derinin incelerek kırışması, kafa derisindeki damarların görünür duruma gelmesi ve damar hastalıkları gibi bütün yaşlılık belirtileri ortaya çıkmış, üreme organları gelişemeyerek küçük kalmıştır. Buna karşılık zekâ geriliğine pek rastlanmaz; bireylerin çoğu normal, hatta yaşma göre çok zekidir. Erken yaşlananlarda 10 yaşma doğru gelişen damar sertliği ve kalp hastalıkları nedeniyle ortalama yaşam süresi 13 yıldır; 30 yaşma kadar yaşayabilen hastalara ender rastlanır. Hastalığın kalıtsal olduğu düşünülmüş, ama bu varsayımı destekleyecek bir kanıt bulunamamıştır.
Bazen ergenlik döneminin sonlarına doğru, ama daha çok gençlik döneminde ortaya çıkan Werner sendromunda yaşlılık belirtileri çok belirgin olmadığından, birey kendi yaşından 30 yaş daha fazla gösterir. Hastalık büyüme döneminden sonra ortaya çıktığı için cüceliğe rastlanmaz, ama hastanın boyu normalden biraz kısa olabilir. Üreme organları olgunlaşmış, ama kıllanma, ses kalınlaşması gibi ikincil eşey özellikleri tam olarak gelişmemiştir. Hastada saçların dökülmesi ya da beyazlaşması, dişlerin dökülmesi, ağır işitme, katarakt, akut artrit ve osteoporoz gibi yaşlılık belirtilerinin yanı sıra, kanser, kalp ve şeker hastalığına eğilim artar. Ortalama yaşam süresi 47 yıldır. Werner sendromunun kalıtsal olduğu ve çekinik özellik taşıdığı anlaşılmış, ama temelde yatan neden henüz saptanamamıştır.