Kulp, topraklarının bir bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi, daha büyük bölümü Doğu Anadolu Bölgesi sınırlan içinde kalan, Diyarbakır iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kasaba. Yüzölçümü 1.601 km2’dır. Kuzeyde Bingöl ve Muş, doğuda gene Muş ve Batman illeri, güneyde Silvan, batıda da Lice ilçeleriyle çevrilidir. Diyarbakır ilinin kuzeydoğu köşesinde yer alan ilçe topraklarının kuzey ve kuzeydoğu kesimini Hacreş Dağları engebelen- dinr. Kuzey kesiminde Hazar Tepesi 2.761 m’ye, kuzeydoğu kesiminde Tosun (An- dok) Tepesi 2.813 m’ye erişir. İlçe topraklan Batman Çayının kollan tarafından derin biçimde paıçalanmıştır. Bunlar, doğuda doğal sınır çizen Sorkan Çayı, batı ve güneybatıda doğal sınır çizen Sanm Çayı ile ilçenin ortasında kuzey-güney doğrultusunda akan Kulp Çayıdır.
İlçe halkı geçimini tanından sağlar. Temel uğraş hayvancılıktır; önemli miktarda koyun ve kıl keçisi yetiştirilir. Akarsu vadilerindeki bazı kuytu yöreleri ekime elverişli olan ilçede yetiştirilen başlıca bitkisel ürünler üzüm, buğday ve cevizdir, Aynca az miktarda arpa, badem, baklagiller, tütün ve pamuk yetiştirilir.
Eskiden Pasur adıyla amlan ve Diyarbakır- Muş kervan yolu üzerinde olmasıyla önem taşıyan Kulp kasabası oldukça eski bir yerleşmedir. Önceleri Süvan’a bağh olan Kulp, 19. yüzyıl sonlannda Bitlis vilayetinin Genç sancağına bağh bir kaza merkeziydi.
ilçenin orta kesiminde kurulmuş küçük bir yerleşme olan Kulp kasabası il merkezi Diyarbakır’a 122 km uzaklıktadır. İlçedeki başlıca tarihsel yapı, kasabamn güneydoğusunda kalıntıları görülen Kefrim (ya da Kefrum) Kalesi’dir.